måndag 7 mars 2011

MATSPJÄLKNINGEN

Matspjälkningskanalen är hela 7m lång. Den börjar med munhålan och slutar med ändtarmen. Däremellan finns följande passage: matstrupen, magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen och tjocktarmen.
Andra viktiga delar som bidrar till att födan blir sönderdelad är de olika enzymer i levern, bukspottkörteln.

1. Vad händer i munnen?
I munnen sker 2 stycken olika slags sönderdelningar:
 • Mekanisk sönderdelning mha tänderna
 • Kemisk sönderdelning mha enzymen amylas.
Du känner smaken på maten du äter mha tungans och gummens smaklökar.
I munhålan tillverkas salivet.
Salivens roll är att skölja och hålla tänderna rena.
I saliven finns enzymet amylas.
Enzymet amylas börjar sönderdela/spjälka de kolhydrater du har valt att äta.
Kolhydraternas minsta beståndsdel är enkla sockerarter.


2. Tänderna är hårdare än ben
I din mun finns framtänder, hörntänder och kindtänder.
Med dina framtänder biter du av maten. Med hörntändernas hjälp sliter du sönder, t.ex kött från ett ben om du nu äter en fläskarrébit. Mha kindetänderna maler du maten. Alla vuxna har 32 permanenta tänder.

Tänderna består till största delen av tandben. Tanben är hårdare än vanligt ben. Delen av tanden du ser kallas krona. Kronan täcks av emalj som är kroppens hårdagste ämne. Tänderna sitter fast, mha roten, i käkbenet. Delen som finns mellan rot och krona kallas tandhals. Inuti tänderna finns blodkärl, nerver och tandmärk.

3. Att svälja sker automatisk
Efter det du har tuggad maten vill du gärna svälja den, men det är inget du funderar på, utan bara gör. Mha tungan trycks maten bakåt mot svalgväggen och du sväljer automatiskt. Den bakre delen av gummen lyfts och täpper till så att inte maten åker upp i näsan.

4. Vad sker i magen?
Det tar inte lång tid innan maten kommer ner till magen. I magen finns det magsaft som maten du har svalt blandas med. Magsaften består av vatten, saltsyra och enzymet pepsin. Pepsin bryter ner proteinerna. Proteinernas minsta beståndsdel är aminosyror.

Så fort du tänker på mat eller känner dig sugen på något, börjar bildas mera magsaft och magsäcken börjar dra ihop sig. Magsaften är väldigt sur, vilket betyder att den håller bakterierna borta.

Maten knodas och finfördelas i magsäcken. Äter du mycket fett och proteiner tar det längre tid för magsäcken att sönderdela dessa. Det är viktigt att undvika fet mat innan du ska gå och lägga dig.

Från magsäcken skickas ut den sönderdelade maten i små portioner ut i tolvfingertarmen.

5. Bukspottkörteln
Du har många olika sorter spottkörtlar i din kropp. En av dessa är buskpottkörteln. Denna körtel har 3 viktiga uppgifter

 • tillverkar insulin för att hålla blodsockerhalten på rätt nivå i kroppen
 • tillverkar bukspott för att neutralisera maten som kommer från magsäcken och är ganska sur pga magsaften
 • innehåller enzymer som jobbar vidare med att finfördela ännu mera kolhydraterna, proteinerna och fetterna du har fått i dig med födan
6. Levern
Levern väger ca 1,5 kg hos en vuxen människa. Näringen som tagits upp av blodet förs igenom levern för avgiftning. Levern kan även lagra kolhydrater som kan användas vid ett senare tillfälle. Levern tillverkar även galla, ca ½ liter per dygn. Gallan fungerar ungefär som diskmedel som löser upp fetter. Fett är svårast för kroppen att bryta ner. Efter det att gallan finfördelar fetter, tar sedan ezymerna över och fortsätter med att finfödela dessa ännu mera. Fetternas minsta beståndsdelar är: fettsyror och glycerol.

7. Tunntarmen
Den första delen av tunntarmen kallas tolvfingertarmen. Den kallas så bara för att den är lika lång som tolv fingrar i bredd. I tolvfingertarmen tillsätts galla från levern och buskpott från bukspottkörteln. Födas finfördelas ännu mera här.

Sista finföderlningen av födan sker i tunntarmen mha tarmsaft som innehåller enzymer. I tunntarmen sker någonting som kallas uppsugning av näring.
Kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, spårämnen, vatten och salter förs ut till blodet och transporteras sedan vidare till varje cell i kroppen.

Tunntarmen är 6 m lång, har en jättestor yta och är helt specialiserad på att sugga ut näring ur födan. Tunntarmsytan är så stor pag den är veckad och innehåller tarmludd. Tunntarmen fungerar som en damsugare som suger ur födan all näring som är möjlig.
8. Tjocktarmen 
I tjocktarmen tas enbart vatten och salter upp, ingen näring. Om du får en infektion i tjocktarmen kan denne inte ta upp vätska och du får diarré. I tjocktarmen finns bakterier som bildar livsviktiga vitaminer. I utbyte får bakterierna leva på den näring som inte har tagits upp av tunntarmen.

I början av tjocktarmen finns blindtarmen och i slutet av tjocktarmen finns ändtarmen. Ändtarmen är 15 cm lång och slutar med äntarmsöppningen som kallas anus. Avföringen består av fibrer som inte tagits upp, lite vatten, döda bakterier och döda celler från slemhinnan. Avföringen får sin specifika färg pag ett färgämne som finns i gallan.

Visste du att?
 • Det tar ungefär 6 sekunder för födan att färdas från munnen till magsäcken.
 • Det tar ca 4 timmar för maten att lämna magsäcken i små portioner till tolvfingertarmen där den behandlas i ungefär 7 timmar, för att sedan transporteras vidare till tunntarmen.
 • Vägen genom den cirka 5-7 meter långa tunntarmen tar ytterligare 6 timmar.
 • Varefter når födan tjocktarmen och till slut ändtarmen.
 • Maten lämnar ändtarmen ungefär ett dygn efter att den kommit in i munhålan.
 • Tiderna varierar dock kraftigt med personens tillstånd och matens egenskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar